Somnul este nenegociabil!

Alături de o dietă echilibrată și activitatea fizică, somnul este a treia forță a sănătății depline. După cum veti vedea, toate functiile biologice beneficiază de avantajele unui somn bun.
Somnul pierdut nu poate fi recuperat. Nu poți acumula o datorie de somn sperand ca o vei plati mai târziu, nu este ca la bancă 🙂

Oamenii sunt singura specie care se privează de somn în mod eliberat fără nici un motiv evident. De multe ori animalele utilizeaza somnul, alaturi de privarea de hrana, ca si terapie alternativa, in scopul vindecarii.

Cunoastem că, ar trebui să dormim după ce învățăm pentru a transfera informațiile din fișiere, pe termen lung. Recent s-a ajuns la concluzia că, este bine să dormim și înainte de a învăța pentru a pregăti creierul să absoarbă noi informații. Fără somn circuitele neuronale devin suprasaturate și nu poți absorbi noi cunoștințe.
Un experiment a dovedit faptul că, privarea de somn a adus un deficit de 40 % a abilității creierului de a asimila noi informații. Dacă punem asta în context, 40 % este diferența între un copil care trece un examen cu brio și unul care eșurază lamentabil.

Dar ce funcționează greșit în creier?

Există un organ care se află în stanga și dreapta creierului numit hipocamp. Ne putem gândi la hipocâmp ca la un “inbox” informațional al creierului. Este foarte bun la receptarea de noi informații și păstrarea acestora.

Dacă observăm activitatea asociată cu învățarea celor care au dormit ea este o activitate sănătoasă. La oamenii care au fost privați de somn nu se poate observa nicio activitate semnificativă. Pur și simplu ei nu pot memora cunoștințe noi. Acesta este unul dintre efectele nocive dacă eliminăm sau diminuăm sever somnul.
În timpul etapelor cele mai profunde ale somnului are loc transformarea fișierelor. Mutarea lor dintr-un rezervor pe termen scurt, vulnerabil, într-o zonă de depozitare pe termen lung în creier, pentru a fi protejate.
Nu e nici un secret că, pe măsură ce îmbătrânim, abilitățile noastre cognitive încep să scadă. Dar, s-a descoperit că semnătura fiziologică a îmbătrânirii este înrautățirea somnului, în special a somnului profund (vindecător). Afectarea somnului profund contribuie la deteriorarea cognitivă și deteriorarea memoriei pe parcursul îmbătrânirii. Recent, s-a stabilit că este valabil și în cazul bolii Alzheimer.

Un amplu studiu ce reuneste peste 150 de cercetari efectuate la nivel international pe 5 milioane de participanti arata ca privarea de somn este asociata in mod direct cu diabetul, obezitatea, hipertensiunea, bolile cardiovasculare, bolile coronariene, slabirea imunitatii, probleme de memorie, anxietate, depresie.

Somnul stimuleaza  puternic productia hormonului de crestere, adica activitatea de regenerare a tesuturilor, vindecarea lor.

Vesti bune

Spre deosebire de mulți alți factori care sunt asociați cu îmbătrânirea, de exemplu, schimbările morfologice ale creierului, ce sunt dificil de tratat, somnul e piesa lipsă din acest puzzle al îmbătrânirii și al bolii Alzhaimer. E palpitant, pentru că e posibil să facem ceva în acest sens. Din păcate, nu somniferele sunt soluția, pentru că aceste medicamente nu sunt foarte precise și nu produc somn natural.
Vorbim de importanța somnului pentru creier, dar somnul e la fel de important și pentru corp.

Privarea de somn și despre sistemul reproductiv

Barbații care dorm 5 ore pe noapte au testiculele mai mici decat cei care dorm 7-8 ore pe noapte. Nivelul testosteronului al acestora este al unor bărbați cu 10 ani mai în vârstă. Lipsa somnului îmbătrânește cu 10 ani un barbat.

Privarea de somn și despre sistemul cardiovascular

Există un experiment global făcut asupra a aproximativ două miliarde de oameni din 70 de țări, de două ori pe an. Se numește “ora de vară. “ Primavara când pierdem o oră de somn, observăm o creștere cu 24 % a infarctelor în ziua următoare. În toamnă, când câștigăm o oră de somn observăm o reducere cu 21% a infarctelor și vedem exact același efect pentru accidentele rutiere, chiar și pentru suicid.

Privarea de somn și sistemul imunitar

Cu toții ați auzit despre celulele Natural Killer, ne putem gândi la ele ca la niște agenți secreți ai sistemului imunitar. Sunt foarte pricepute în identificarea elementelor periculoase și nedorite în organism, precum și la eliminarea acestora.
De fapt, sunt capabile să distrugă și o masă tumorală canceroasă. Cu toții ne-am dori niște asasini imunitari puternici mereu în acțiune, dar în mod tragic nu îi avem, dacă nu dormim suficient. Într-un experiment a fost redus somnul la doar 4 ore pentru o singură noapte, apoi a fost analizat cu cât la sută s-a redus activitatea celulelor sistemului imunitar (NK cells). A fost cu o scădere de 70 % a activității celulelor Natural Killer.
E o problemă îngrijorătoare, o problema de imunodeficiență și probabil acum e de înțeles de ce observăm asocieri importante între privarea de somn și riscul de dezvoltare a unor tipuri diferite de cancer. Legătura dintre privarea de somn și cancer e acum atât de puternică încât Organizația Mondială a Sănătății a clasificat orice formă de muncă pe timp de noapte ca fiind un factor carcinogen.

Alte detalii despre somn

E posibil să fi auzit această vorba: că puteti dormi cand veti fi morti! Ei bine, acesta este chiar un sfat mortal de imprudent.
Există un adevăr foarte simplu: cu cât dormiți mai puțin cu atât trăiți mai puțin. Somnul insuficient crește mortalitatea generală. Creșterea riscului de apariție a cancerului sau chiar a bolii Alzheimer nu au fost suficient de descurajatoare? Atunci afla ca s-a descoperit, că lipsa somnului afectează însăși structura vieții biologice: codul nostru genetic.
Există un studiu în care un grup de adulți sănătoși le-a fost limitat somnul la 6 ore pe noapte timp de o săptămână. Apoi a fost măsurată modificarea activității genelor în comparație cu aceiași indivizi care au dormit 8 ore pe noapte. Au fost descoperite două lucruri importante. Primul: unui număr considerabil de gene 720, le-a fost afectată activitatea din cauza somnului insuficient. Al doilea rezultat a fost că la aproximativ jumătate din aceste gene activitatea a crescut, iar în cazul celeilalte jumatăți activitatea a scăzut. Genele care au fost dezactivate din cauza privării de somn sunt genele asociate cu sistemul imunitar, așa că s-a observat un deficit imunitar. În contrast acele gene care au fost activate din cauza lipsei de somn au fost genele asociate cu dezvoltarea de tumori, cu influență cronică si genele asociate cu stresul, și drept consecință cu bolile cardiovasculare.

Somnul nu este negociabil,ați ințeles ?

Somnul este nenegociabil, clar. Pur și simplu nu există aspect al stării noastre de bine care să nu fie alterat de lipsa somnului. Lipsa somnului e ca o țeavă de apa spartă în casă. Privarea de somn se va infiltra în fiecare crăpătură a fiziologiei noastre afectand pânâ și alfabetul nucleic, ADN-ul care dictează narativul stării noastre de sănătate zilnică.

Somnul repară armura sistemului imunitar, îl sprijină în lupta impotriva proceselor maligne, previne infecțiile și diminuează factorii de apariție a bolilor. Somnul reglează apetitul, ceea ce susține controlul greutății. Susține și echilibrul florei microbiologice intestinale, cauză a multor probleme fiziologice. Somnul adecvat scade tensiunea arterială și proteajează mușchii inimii. Poate în aceste moment vă gândiți:Doamne, cum să fac să dorm mai bine?

Care sunt sfaturile pentru un somn mai bun?

Evitarea impactului nociv și dăunător al alcoolului, dar și cofeinei asupra somnului. Dacă vă e greu să dormiți noaptea, în primul rând, să evitați să dormiți în cursul zilei. Există două secrete, primul este regularitatea. Mergeți la culcare la aceeași oră, treziți-vă la aceeași oră indiferent ce zi a săptămânii este. Regularitatea este mană cerească ! Și vă va regla somnul, vi-l va îmbunătăți atât calitatea și cantitatea somnului dumneavoastră.
Al doilea secret este să mențineți o temperatură scăzută în dormitor.
Corpul trebuie să își scadă temperatura cu aproximativ unul sau două grade Celsius pentru a iniția somnul, dar și pentru a continua ca individul să doarmă. Acesta este motivul pentru care vă este mult mai lezne să dormiți într-o cameră răcoroasă decât într-una în care este prea cald. Cred că ați înțeles, că somnul nu e un lux opțional al vieții, somnul este o necesitate biologică nenegociabilă. Este sistemul nostru de susținere a vieții. Decimarea somnului în toate țările industrializate are un impact catastrofal asupra sănătății, bunăstării și chiar asupra siguranței și educației copiilor noștrii.
Există o epidemie a privării de somn și a devenit rapid una dintre cele mai “ provocări “ de somn a sănătății publice cu care de confruntăm în sec. XXI.
Personal, cred că somnul a fost prima stare de existență a Creației, iar apoi cea de veghe. Unele teorii spun că Viața este un vis. Dar, ăsta este un alt subiect frumos …!
Revendicați-vă somnul de o noapte întreagă. Făcând asta, puteți beneficia de cel mai puternic Elixir al Vieții!
Și am să termin acest articol urându-vă noapte bună si sper, ca o să dormiți bine!

SĂ VĂ FIE DE FOLOS!
Terapeut Silviu Brînzoi

 

 

Marturii/Rezultate Cabinet Terapii Alternative

Leave a comment