Ce sunt probioticele si prebioticele?
Probioticele din intestin sunt bacterii vii și fermenți buni care refac flora intestinala si imbunatatesc activitatea sistemului digestiv. Ajuta la buna functionare a organismului.
Gasesti probiotice si in urmatoarele alimente: iaurturi,sucuri si bauturi din soia, lapte fermentat si nefermentat, lapte batut, miso (un preparat din soia), branzeturi usoare. Dar si in tempeh (aliment fermentat pe baza de soia), chefir, varza acra, muraturi, kimchi (varza fermentata coreeana) si ciocolata neagra. Pentru un pronostic mai bun, alimentatia in cancer este administrata dupa un plan personalizat onconutritional, specific, coroborat cu interdictiile altor comorbiditati.
In cancer proteinele animale sunt interzise sau au o slaba reprezentare. Sa le administram doar din surse ce sa nu conțin proteina animală. Exista si posibilitatea suplimentarii prin ingerarea sub forma de capsule sau lichid.
Prebioticele sunt carbohidrati pe care organismul nu ii poate digera si care actioneaza ca hrana pentru probiotice. Gasesti prebiotice în: cereale integrale, banane, ceapa, usturoi, sparanghel, praz, frunze de papadie, cicoare, miere si anghinare.

Cercetari privind eficienta probioticelor si prebioticelor in cancer

Un articol publicat de oamenii de știință francezi s-a bazat pe un studiu derulat la Gustave Roussy Cancer Campus din Paris. Studiul a inclus 249 de pacienți având cancer pulmonar sau renal. Persoanele care foloseau antibiotice pentru infecții dentare își distrugeau microbiomul, iar în cursul imunoterapiei se observa în continuare creșterea tumorală.
Akkermansia muciniphila este bacteria care a fost identificată la 69% dintre pacienții cu un răspuns bun la imunoterapie. Crescând colonizarea cu A. muciniphila, la șoareci, s-au observat rezultate mult mai bune ale imunoterapiei.
Al doilea articol a vizat cercetările de la Universitatea din Texas, unde în cadrul MD Anderson Cancer Center, a fost examinată flora intestinală a 112 pacienți cu melanom în stadiu avansat. Cei care au răspuns la terapie au prezentat și o diversitate mare a bacteriilor din tractul digestiv.
Nivele crescute de bacterii din speciile Faecalibacterium și Clostridiales s-au dovedit benefice în curele de imunoterapie . S-a realizat, de asemenea, un transplant fecal, de la om la șoareci cu melanom. Animalele care au primit bacteriile “bune” au avut o rată mai mică de creștere tumorală față de șoarecii cu bacterii “rele”.

Utilitatea probioticelor si prebioticelor in cancer

Dr. Jennifer Wargo, autor al celui de-al doilea studiu și oncolog la Universitatea din Texas a explicat că acești microbi modulează atât imunitatea la nivel sistemic, cât și imunitatea antitumorală. Bacteriile par să “antreneze” celulele imune să lupte împotriva cancerului. Manipularea microbiomului nu este un proces dificil, ceea ce deschide oportunități noi pentru un tratament atât de eficient precum imunoterapia.
O concentrație mare de probiotic reduce episoadele de diaree ușoară sau moderată, indusă de chimioterapie, conform unui studiu de fază II/III prezentat în cadrul Congresului Societății Europene de Medicină Oncologică 2018.
Acesta este probabil primul studiu mare, randomizat, controlat placebo care a analizat impactul dozelor mari de probiotic asupra diareei induse chimioterapic. Chiar dacă nu a fost îndeplinită semnificația statistică a țintei primare de eficacitate de scădere a incidenței diareei de grad 3 și 4, incidența tuturor gradelor de diaree a scăzut. Probioticul a ajutat și la reducerea markerilor inflamatori “- prim autor Atul Sharma, Prof. Oncologie Medicală, India Institutul All India al Științelor Medicale, New Delhi, India.

Alte detalii din expertiza personala

Terapiile complementare cuprind si modalitatile naturiste de imbunatatire a functionarii organismului, si in general a fiintei umane. Metabolismul digestiv este o piesa importanta in puzzleul fiziologic.
Am observat că este nevoie de o administrare constantă zilnică a complexului de probiotice si prebiotice pe parcursul a mai multor luni.
In multe cazuri restabilirea completă a microbiomului intestinal s-a realizat între 8-12 luni de administrare. Minimum 2 capsule de probiotice si prebiotic.
Cea mai buna absorbtie se face prin administrarea dimineata pe stomacul gol, înainte de micul dejun. In cazul în care aveti o deficiență majoră manifestată prin sindromul colonului iritabil, constipație sau boala Crohn, este bine să suplimentati cu o capsula înaintea fiecărei mese.
Eu suplimentez schemele oncoterapeutice un produs simbiotic (probiotice+prebiotice) ce contine si 11 tipuri de enzime digestive si un activator celule stem (singura optiune de reabilitare a mucoaselor intestinale).
Bineinteles, ca o schema de tratament naturist in cancer, corect conceputa, va face diferenta.
SA VA FIE DE FOLOS!
Oncoterapeut Brinzoi Silviu

Leave a comment