De ce sunt o grăsime buna
Nu toate grăsimile sunt nesănătoase. Acizii grași omega-3 sunt unul dintre tipurile „bune” de grăsimi. Acestea pot ajuta la scăderea riscului de boli de inimă, depresie, demență, artrită s.a. Corpul tău nu le poate produce. Trebuie să le mănânci sau să iei suplimente.
Cele 3 tipuri
Acizii grași omega-3 vin sub mai multe forme. Tipurile găsite în pești, numite DHA și EPA, par să aibă cele mai puternice beneficii pentru sănătate. O altă formă cunoscută sub numele de ALA se găsește în uleiurile vegetale, semințele de in, nucile și legumele cu frunze de culoare inchisa, cum ar fi spanacul. Corpul poate transforma o cantitate mică de ALA în EPA și DHA.
Cum luptă Omega-3 bolile
Acizii grași omega-3 vă ajută inima si sistemul circulartor în mai multe moduri. Împiedică inflamația vaselor de sânge (și a restului corpului). La doze mari, acestea diminueaza incidenta ritmurilor cardiace anormale și scad nivelul dumneavoastră de grăsimi din sânge numite trigliceride. În cele din urmă, pot încetini acumularea plăcii în interiorul vaselor de sânge.
Dacă aveți boli de inimă
American Heart Association recomandă 1 gram pe zi de EPA plus DHA pentru persoanele cu boli de inimă. Consumul de pește gras este cel mai bun, dar dumneavoastră puteti ingera suplimente de ulei de pește, in conditiile in care hrana solida ofera destul de putina cantitate activa. Dacă ați avut un atac de cord, o doză prescrisă de omega-3 vă poate ajuta să vă protejați inima. Unele studii arată că sunt mai puține atacuri de cord și mai puține decese cauzate de boli de inimă în rândul celor care și-au crescut nivelul de omega-3.
Omega 3 și probleme cardiace
Sustinand ritmul sanatos al inimii tale Omega-3 pare să aibă un efect stabilizator. Acestea pot reduce ritmul cardiac și pot ajuta la prevenirea aritmiilor (ritmuri cardiace anormale). Mai multe surse comune de omega-3 sunt peștele, nucile, broccoli ,soia .
Scaderea trigliceridelor
Omega-3 DHA și EPA vă pot reduce trigliceridele, o grăsime din sânge asociata cu bolile de inimă. Discutați cu un terapeut înainte de a lua suplimente omega-3, deoarece unele tipuri vă pot agrava colesterolul „rău”. De asemenea, puteți reduce nivelul trigliceridelor prin exerciții fizice, consumând mai puțin alcool și reducând dulciurile și carbohidrații procesați, cum ar fi pâinea albă și orezul alb.
Scăderea tensiunii arteriale ridicate
Omega-3 poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale un pic. Un beneficiu este înlocuirea cărnii roșii cu pește în timpul unor mese. Evitați peștele sărat, cum ar fi somonul afumat. Dacă aveți tensiune arterială crescută, limitarea sării este probabil unul dintre lucrurile pe care vi le recomand.
Ajută la prevenirea accidentului vascular cerebral?
Alimentele și suplimentele cu omega-3 împiedică acumularea plăcii în vasele de sânge, ajutând la fluxul sanguin. Deci, acestea pot ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral cauzat de cheaguri sau de o arteră blocată. Dar la doze mari, suplimentele cu omega-3 ar putea face ca accidentele vasculare cerebrale legate de sângerare să fie mai probabile.
Util pentru artrita reumatoidă
Studiile sugerează că omega-3 pot reduce durerea și rigiditatea articulațiilor la persoanele cu poliartrită reumatoidă. O dietă bogată în omega-3 poate crește, de asemenea, eficacitatea medicamentelor antiinflamatoare, dar omega-3 este un antiinflamator natural fara efecte adverse si toxicitate ca mecicamentele.
Depresie și beneficii ale creierului
Depresia este mai rară în țările în care oamenii au in dieta omega-3. Dar omega-3 nu sunt un tratament pentru depresie.Eu il folosesc in combinatie cu alte suplimente si dezvoltare personala in tratarea anxietatii, depresiei s.a. Dacă sunteți deprimat, discutați cu un specialist despre ceea ce vă poate ajuta să vă simțiți mai bine.
Poate ajuta cu ADHD
Unele studii sugerează că suplimentele cu omega-3 pot ușura simptomele ADHD. Acizii grași omega-3 sunt importanți în dezvoltarea și funcționarea creierului. Acestea pot oferi unele beneficii suplimentare tratamentului tradițional, dar nu înlocuiesc alt tratament, desi am rezultate in TSA( autism), ADHD, dislexie, potentarea capacitatilor intelectuale ale copiilor.
Cercetări privind demența
Există dovezi că omega-3 pot ajuta la protejarea împotriva demenței și a declinului mental legat de vârstă. Într-un studiu, persoanele în vârstă cu o dietă bogată în acizi grași omega-3 au fost mai puțin susceptibile de a suferi de boala Alzheimer. Personal lucrez cu omega-3 in zeci de cazuri ale acestei patologii, dar si in Parkinson, SM, cancer cerebral, neurodegererative s.a.
Omega-3, beneficii la copii
Academia Americană de Pediatrie recomandă copiilor să mănânce pește, dar avertizează împotriva tipurilor cu un conținut ridicat de mercur, cum ar fi rechinul, peștele spadă, macroul ș.a.
Doza zilnica
Cea mai bună sursă de acizi grași omega-3 DHA și EPA este peștele. Unele soiuri oferă o doză mai mare decât altele. Cele mai bune alegeri sunt somonul, macrou, hering, păstrăv de lac, sardine, hamsii și ton. American Heart Association recomandă cel puțin două porții pe săptămână de pește.
Suplimente Omega-3
Dacă nu vă place peștele, puteți obține omega-3 din suplimente. Eu utilizez in terapii, un supliment care topeste placa depusa pe vasele de sange si reface endoteliul vascular cu celule stem, singurul produs din istoria medicinei care are acest efect. Un gram pe zi este recomandat persoanelor cu boli de inimă. Dozele mari pot interfera cu unele medicamente sau pot crește riscul de sângerare. Este posibil să observați un gust de pește sau rânced la unele suplimente.
Surse vegetariene de Omega-3
Dacă nu mâncați pește sau ulei de pește, puteți obține o doză de DHA din suplimentele de alge. Algele cultivate comercial sunt în general considerate sigure, deși algele albastre-verzi în sălbăticie pot conține toxine. Vegetarienii pot obține, de asemenea, versiunea ALA a omega-3 din alimente precum ulei de canola, semințe de in, nuci, broccoli și spanac sau produse îmbogățite cu omega-3.
Multe produse alimentare se laudă acum că au adăugat omega-3 pentru a susține diferite aspecte ale sănătății dumneavoastră. Rețineți însă că cantitatea de omega-3 pe care o conțin poate fi minimă. Acestea pot conține forma ALA de omega-3, care nu au prezentat încă aceleași beneficii pentru sănătate ca EPA și DHA. Pentru o doză măsurată de omega-3, administrarea suplimentelor de ulei de pește poate fi mai fiabilă.
SA VA FIE DE FOLOS!
Terapeut Brinzoi Silviu

Leave a comment