Exista fel si fel de variante de post. Postul este practic o perioada in care nu mananci. Postul poate varia de in continut: de la postul cu apa la cel uscat, la cele care permit consumul de grasimi sau suplimente sau care restrictioneaza doar anumite categorii de alimente, sau poate varia in durata: de la ore la zile sau chiar saptamani. In functie de ceea ce vrem sa obtinem, se poate alege una dintre variante.
Postul pe care aleg sa il descriu mai in detaliu este postul cu apa sau „postul negru”, fiind cel mai potrivit pentru a obtine in mod eficient efecte de regenerare si reintinerire (antiaging). Principiile care stau la baza postului sunt faptul ca organismul nostru stie cel mai bine ce are nevoie, mai bine decat ceea ce credem noi ca stim sau mai bine decat cred altii ca stiu pentru noi. De aceea este necesar sa ii dam periodic un repaus alimentar, timp in care organismul nostru isi redistribuie resursele acolo unde este nevoie. Organismul nu se poate regenera in profunzime decat in conditii de repaus. Acest lucru este valabil de mii de ani. In conditiile supraalimentarii, corpurile noastre nu mai au posibilitatea de a se repara, fiind constant bombardate de prea multa mancare si mai ales mancare cu caracter inflamator (gluten, zahar, lactate).
Pe scurt, fenomenele care au loc in timpul postului sunt: autofagia (adica celulele care sunt bolnave sau batrane sunt distruse), iar materialele sunt mai apoi reciclate/redistribuite unde este nevoie – regenerarea si reintinerirea.
Cand trebuie sa mananci, corpul uman secreta grelina, hormonul care iti transmite ca iti e foame. Acest fenomen declanseaza activarea unei gene unice, gena foamei, care declanseaza procese complexe: · Activarea enzimelor sistemice avansate de eliminare a deseurilor intracelulare (super enzime) · Producerea de hormoni si in special de HGH (Hormonul de crestere) care in mod normal este inhibat de o gramada de alte mecanisme. · Declansarea fenomenului de regenerare si rescriere a celulelor. Unele mor pentru a se produce alte noi, altele vor fi reparate.
Beneficiile postului pot include:
Scaderea in greutate prin consumarea grasimii depozitate. Cand este epuizata glucoza din sânge, corpul consuma mai apoi rezervele de glicogen din ficat, iar apoi se indreapta spre grasimea depozitata ca sursa de energie. Acest proces poate sa dureze mai mult sau mai putin. Daca organismul este keto-adaptat si se intra in post de pe o dieta ketogenica, procesul va avea loc mai repede fata de un organism care nu este keto adaptat si la care intrarea in post se face dupa un consum mai crescut de carbohidrati.
Studiile facute pe animale arata ca cele care mananca mai rar au o durata mai lunga de viata . De asemenea, populatiile care tin post in mod regulat au o durata de viata mai lunga.
Imbunatatirea activitatii metabolice (optimizarea nivelului de insulina si a glucozei din sânge, scaderea tensiunii arteriale, a lipidelor, a inflamatiei) .
Imbunatatirea sanatatii sistemului nervos prin autofagie si neurogeneza (formarea de noi neuroni) si prin producerea de corpi cetonici, care pot activa factori de crestere neuronala .
Imbunatatirea rezistentei la efort fizic prin producerea de noi mitocondrii .
Optimizarea sistemului imunitar. Daca e sa ne gandim, atunci cand suntem bolnavi, in mod natural nu ne este pofta de mancare, tocmai pentru ca organismul are nevoie de repaus alimentar ca sa isi faca treaba legata de vindecare.
In timpul postului este important de reținut ca, in cazul in care apar stările de amețeala sau disconfort, problema este lipsa de electroliți. Stările de oboseala, amețeala si alte senzații nu se datoreaza lipsei de mancare, ci a lipsei de ioni si electroliti. Recomand apa cu sare.
Postul pe intervale sau postul intermitent
E vorba de ceea ce se mai numeste „micul post”, adica o perioada din zi in care nu se mananca, doar se bea apa, pentru a permite organismului sa distribuie nutrientii primiti in intervalul in care se mananca acolo unde este nevoie. Ideal, pentru maxim de beneficii , ar fi sa se ajunga la o masa pe zi, insa acest lucru se face treptat, pentru ca organismul trebuie reprogramat sa functioneze altfel decat stia sa functioneze pana acum, iar pentru asta e nevoie de timp. Fiecare trebuie sa evalueze unde anume se incadreaza, de unde porneste si unde vrea sa ajunga.
Exista mai multe etape:
Etapa 1: 13-15 ore de repaus alimentar cu 9-11 ore de mese
Etapa 2: 15-18 ore de repaus alimentar cu 6-9 ore de mese
Etapa 3: 20-22 ore de repaus alimentar cu 2-4 ore de mese
Etapa 4: O masa pe zi la un interval de 23 de ore – o masa complexa cu alimente dense.
Pe masura ce intervalul de alimentatie se restrange, cantitatea de mancare care se consuma odata se mareste. Acelasi lucru e valabil pentru compozitia mesei.
Intr-adevar, in societate exista convingerea ca trebuie sa avem 3 mese pe zi, insa bolile aparute cu acest tip de nutritie sunt un semn ca ceva nu e in regula. Mai mult. A fost deja demonstra de mai multe teste clinice ca nivelul ridicat de grelina care intervine in cele mai multe cazuri de 3 ori pe zi si care corespunde cu momentele in care ni se face foame, este doar un mecanism social programat. De ce? Pentru ca nivelul de grelina scade chiar daca nu mananci nimic, si urca din nou in momentul in care erai obisnuit cu urmatoarea masa. Si asta se repeta zeci de ani.
SA VA FIE DE FOLOS!
Terapeut Brinzoi Silviu

Leave a comment